Wat zijn Fibromen?

Fibromen of steelwratjes zijn kleine huidgezwelletjes die totaal ongevaarlijk zijn.

Ze komen vooral voor op het gezicht (oogleden), de hals , de borsten, de oksels en in de liezen en zien eruit als kleine, gesteelde bobbeltjes op de huid. Fibromen maken geen onderdeel uit van de wratten familie. Dat komt omdat ze niet veroorzaakt worden door een virus, wat bij een wrat wel het geval is. De naam “steelwratje” is daarom niet helemaal op zijn plaats.

Hoe ontstaan ze?

Hoe deze ontstaan is nog niet helemaal opgehelderd. Ongeveer 2 procent van de mensen het één of meerdere fibromen. Ze worden vaak geassocieerd met overgewicht en hormonen en ontstaan vooral na de menopauze. Ook is er een relatie met diabetes. Bij oudere mensen komen ze vaker voor. Wrijving is ook vaak een oorzaak van fibromen. Ze zijn niet besmettelijk.

De behandeling van fibromen

Ik doe dat door middel van electro-coagulatie. Er wordt gebruik gemaakt van een minuscuul naaldjes. We laten het naaldje in het steeltje van de fibroom blijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat er warmte in het steeltje, waardoor de fibroom beschadigt en verwijdert wordt.

Na het verwijderen van zo’n fibroompje ontstaat er een korstje en dus nieuwe huid. Deze mag de eerste tijd niet blootgesteld worden aan de zon. De kleur hersteld snel en de huid zal volledig herstellen.

Heeft u last van fibromen? Maak direct een afspraak.